Start-ups tegen food waste

start ups food waste

Food waste blijft een groot probleem, zeker onder verse producten. Ruim 30% van alle groente en fruit belandt in de GFT bak. Daar moet iets tegen gedaan worden, vonden ook deze start-ups tegen food waste:

Een sticker tegen Food waste

Kan een eenvoudige sticker groente en fruit langer houdbaar maken? Ja, zo claimt start-up Stixfresh. “STIXFRESH is eenvoudig: plak StixFresh-stickers gemakkelijk op appels, peren, avocado’s, kiwi’s, mango’s, sinaasappels en andere citrusvruchten om ze stevig, zoet en sappig te houden” aldus het kersverse bedrijf uit Kirkland, VS. Ze claimen een langere houdbaarheid van wel 2 weken. Door gebruik van  alleen natuurlijke ingrediënten, zonder chemicaliën. Om hun bedrijf verder van de grond te krijgen starten ze binnenkort een crowd funding.

Of liever een poeder?

Apeel sciences doet het met een poeder. Het eetbare poeder wordt gemengd met water om een coating te creëren. Als basis voor de poeder gebruikt Apeel delen van planten die op boerderijen achterblijven, zoals tomatenschillen, zaden en pulp. Daaruit haalt Apeel bepaalde lipiden. Door deze vervolgens in specifieke verhoudingen te mengen afhankelijk van het product, wordt voor elk type groente en fruit de ideale beschermende barrière gecreëerd. Zelfs zacht fruit als frambozen en aardbeien kan ermee gecoat worden. De coating verdubbelt te houdbaarheid van de producten, aldus Apeel.

Een sachet kan ook

Ook Hazel technologies pakt voedselverspilling aan door de houdbaarheid van producten te verlengen. Het bedrijf maakt inlegzakjes met 1-MCP-technologie. Deze kun je tijdens de oogst in de dozen met bulkproducten leggen. De sachets van 3,5 cm zijn biologisch afbreekbaar. Door de stoffen in de sachets wordt de stofwisseling van de producten verminderd en de weerstand tegen het plantenhormoon ethyleen verhoogd. Dit vertraagt ​​de rijping en afbraak van de producten, waardoor de houdbaarheid van groenten en fruit wordt verlengd.

Mooie initiatieven die onze food waste weer een stukje kunnen laten dalen!

NB: Zelf iets doen tegen food waste? Zie mijn eerdere blog met 10 tips voor uw bedrijf.