De 50 Future Foods: Wat kan ik daarmee binnen mijn bedrijf?

50 future foods

In samenwerking met het wereld natuurfonds en The Center of Public Health Nutrition aan de Universiteit van Washington heeft Knorr ‘The Future 50 Foods’ gepresenteerd. Een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen, die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd.
Knorr wil hiermee een bijdrage leveren aan het verminderen van de negatieve impact die het wereldwijde voedselsysteem heeft op onze planeet.

Waarom een lijst met 50 Future Foods?

Ons eetgedrag en de industrie daarachter heeft een zeer grote impact op onze planeet.
(Zie voor meer hierover mijn review van Changing the Food Game). Daarnaast blijkt dat de variatie in ons voedsel zeer laag is. Zo bestaat 60% van de plantaardige voedselconsumptie uit slechts 3 voedingsmiddelen, namelijk tarwe, rijst en mais. Het is niet verrassend dat de lijst uit plantaardige producten bestaat. Vlees heeft veruit de grootste impact op mens, dier en milieu. Meer variatie in plantaardig aanbod is goed voor de mens, maar vooral ook voor de planeet. Er kunnen zo betere keuzes gemaakt worden in welk gewas in welk klimaat goed gedijt, welke minder gevoelig zijn voor plagen, tegen droogte of juist natte periodes kunnen etc. Ook de biodiversiteit blijft zo hoog.

Wat zien we zoal in de 50 gekozen plantaardige ingrediënten?

  • Een deel van de genoemde gewassen zijn niet verrassend. Categorieën zoals algen, bonen en peulvruchten, paddenstoelen en andere soorten of vervangers van graan zoals Quinoa, Teff en wilde rijst zijn al veel genoemde duurzame alternatieven voor de bekende bulkgewassen en als vleesvervangers. Wel worden hier minder voor de hand liggende soorten genoemd.
  • Meer verassend is het gebruik van Cactus: een uitermate geschikt gewas voor droge gebieden en zeer voedzaam
  • Ook bladgroen van groente waar we meestal alleen de knol of vrucht van eten, zoals pompoenblad is een nieuwe insteek, die logisch is in de verspillingsdiscussie. Vergelijkbaar met het ‘van kop-tot-staart’-principe bij dieren, alles wat eetbaar is, wordt gebruikt.
  • De diverse genoemde kiemgroentes zijn een wat vreemde eend in de bijt: deze staan er vooral in voor hun nutritionele waarde. Teelt hiervan is nou niet direct erg duurzaam in verband met de benodigde hoge temperatuur en vochtigheid.

Wat kan ik daarmee in mijn bedrijf?

  • Bekijk welke van de 50 Future Foods u kunt gebruiken als duurzamer alternatief voor een huidige grondstof
  • Inspireer uw Marketeers en Productontwikkelaars met de lijst van 50 gewassen voor innovatieve nieuwe producten en concepten
  • Verbeter de nutritionele waarde van uw producten door toepassing van rijkere gewassen uit de lijst
  • Werkt u met recepturen voor de consument? Gebruik voor originele recepten dan ook eens wat onbekendere groenten uit de Future 50 lijst

Dit artikel is geschreven door FoodImpct, voor een duurzamere foodsector. Meer inspirerende blogs lezen? klik hier