In gesprek met De Berghoeve Brouwerij

Berghoeve brouwerij

Via via kom ik op de site van Berghoeve Brouwerij terecht. De passie voor bier straalt ervan af. Ook is meteen duidelijk dat de eigenaren Jurgen en Geralda Bootsveld duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Dat maakt me nieuwsgierig. Een week later rijd ik al naar Den Ham voor een “In gesprek met…”.

Als ik het terrein op rij, zie ik al meteen het grote dak vol zonnepanelen. Deze blijken ruim voldoende om in de energiebehoefte van de brouwerij en het woonhuis te voorzien. “Volgende week komt de elektrische auto, die kan daar ook volledig mee van eigen stroom worden voorzien”, aldus Jurgen, waarmee ik dit gesprek zal voeren.

Hoe is jullie passie voor bier ontstaan?

“We hebben onze passie voor bier gekregen tijdens onze studie in Bolsward. Op onze studentenkamer brouwden we ons eerste bier. We zijn steeds verder gegaan  met experimenteren en toen de boerderij van mijn schoonouders ter overname beschikbaar kwam hadden we de kans onze

droom waar te maken. We hebben de boerderij omgebouwd tot een brouwerij met daarbij een proeflokaal”.

De brouwerij is kleinschalig. En dat willen ze ook zo houden. Daardoor is er veel ruimte om te experimenteren en te innoveren. Elk brouwsel is anders. Dat is ook de kracht van deze brouwerij: “De afnemer wil zich graag onderscheiden met speciaalbiertjes die niet overal te koop zijn. En daarvoor zijn ze bij de Berghoeve aan het juiste adres!”.  Er wordt geëxperimenteerd met grondstoffen, verschillende procedés maar ook  met bijvoorbeeld het lageren op verschillende soorten houten vaten, waarbij met name de bieren op whisky vaten inmiddels zeer populair zijn.

Hoe gaan jullie bij De Berghoeve Brouwerij om met duurzaamheid?

Duurzaamheid is een van de uitgangspunten voor de bedrijfsvoering van de Berghoeve Brouwerij: ’Het koelwater dat we gebruiken om het bier te koelen gebruiken we in de zomer om gewassen te sproeien’ geeft Jurgen als voorbeeld. Op termijn willen ze het land aankopen voor en achter de brouwerij en daarop hun eigen gerst gaan verbouwen, waarvoor het spoelwater dan ook weer gebruikt gaat worden. ‘Uiteindelijk streven we naar een volledig circulair bedrijf’.

“Uiteindelijk streven we naar een volledig circulair bedrijf”

Andere maatregelen die nu al genomen zijn, naast de al genoemde zonnepanelen, zijn de inkoop van lokale grondstoffen en het afvoeren van bierbostel naar een lokale koeienboerderij. Deze samenwerking zou uiteindelijk moeten leiden tot de kringloop bierbostel- koeienvoer-mest-gerst. Met de komst van de elektrische auto wordt ook het uitleveren van het bier duurzaam.

Verbinding met lokale bedrijven

Bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen behoort ook verbinding met de buurt en samenwerking met lokale bedrijven. Zo is er een samenwerking met de lokale wijnboer waarmee ze een bier-wijnhybride hebben ontwikkeld.

Ook de omgeving, het mooie Twentse landschap, heeft hun aandacht. Jurgen laat me een foto zien: ‘Kijk, deze patrijzen. Die zag ik hier, gewoon in onze tuin. Dat is toch prachtig? Dat moeten we zien te behouden!”. Ook zijn er regelmatig fazanten te zien. Wanneer er meer land aangekocht is, zal er dan ook zeker gekeken worden naar mogelijkheden voor het stimuleren van biodiversiteit.

Steeds nieuwe mogelijkheden

Jurgen en Geralda blijven zoeken naar mogelijkheden om verder te verduurzamen. Tijdens ons gesprek kwamen er al leuke en interessante ideeën naar voren die we samen zullen gaan uitwerken. Zo opperde ik het idee om reststromen van dichtbij gelegen boerderijen als grondstof te gaan gebruiken, bv rest-aardappels. Zo heb je een uniek én duurzaam bier, en sla je dus 2 vliegen in 1 klap.

Inspiratie en Proeverij

Wilt u ook genieten van uniek en duurzaam bier? En bent u ook benieuwd naar hun verhaal?  Boek dan eens een proeverij op deze mooie brouwerij, en maak kennis met deze bevlogen mensen. Tevens kunnen zij inspiratie geven voor uw zakelijke uitjes zoals hei sessies en dergelijke.

Nog een In Gesprek met lezen? Zie hier mijn gesprek met Tony's.