“Changing the food game” van Lucas Simons
Werk je in de food-sector, lees dan dit boek!
Al even op de markt, maar nooit verkeerd om ‘Changing the food game’ nog eens onder de aandacht te brengen.
‘Van alle mondiale sectoren is de landbouw waarschijnlijk de meest onduurzame sector. In combinatie met de groeiende wereldbevolking en de daarbij komende hogere vraag naar voedsel is het aanpakken van de landbouw een van de grootste uitdaging van onze generatie’
Met deze boodschap begint Lucas Simons zijn boek.
Impact van de agrarische sector
In het eerste 2 hoofdstukken schetst hij welke impact de agrarische sector heeft op de wereld en zijn bewoners. Wat hij laat zien is zeer verontrustend.
Enkele cijfers over de agrarische sector:
- Gebruikt 38% van het totale landoppervlak
- Gebruikt 70% van het gebruikte zoete water voor irrigatie van gewassen
- Nr 1 oorzaak van ontbossing
- Op 2 na (na transport & logistiek en elektriciteit & warmte productie) de grootste bijdrage aan uitstoot van broeikasgassen en dus klimaatverandering
- Voor 60% verantwoordelijk voor de totale kinderarbeid.
In de hoofdstukken 3 en 4 legt hij uit waarom het huidige systeem faalt: Korte termijn denken, eigen gewin eerst, zichzelf versterkende negatieve spiralen, het ontbreken van stabiliserende loops : het ziet er niet fraai uit.
Maar hij blijft niet hangen in het doemscenario, hierna introduceert hij de transformatie curve: Hoe kan de sector zichzelf transformeren tot een duurzame sector? Dat dit niet zonder slag of stoot gaat wordt al lezende steeds duidelijker. Maar dat er aan gewerkt wordt en er duidelijke stappen gemaakt worden ook. Aan de hand van de cacao-, koffie- en palmolie sector legt hij zijn 4 fase transformatiemodel uit.
Is certificering dé oplossing?
Waar certificering vaak gezien wordt als dé oplossing, laat Simons zien dat dit pas een onderdeel is van de 2e fase, daarna zijn nog 2 moeilijke en vaak lange fases te gaan voor in de 4e fase de gehele sector de betreffende duurzame stap heeft gemaakt.
Een interessant inkijkje in hoe de markt werkt en hoe de markt zichzelf kan verbeteren. Het blijkt echter een zeer stroperig, langdurig proces. Er zijn zeer weinig voorbeelden van markten die daadwerkelijk in fase 4 terecht gekomen zijn. De vraag komt op of er geen snellere manieren zijn.
Aanrader
Het boek als een trein, geeft veel interessante feiten en vooral veel inzichten in hoe systemen werken. Het schetst mogelijke scenario’s om de verschillende sectoren in de agrarische sector blijvend op een duurzamer niveau te brengen.
Een absolute aanrader voor iedereen die in de food-sector werkt!
Overige reviews van Imke: Duurzaamheid is passé