Duurzaam inkopen? Vergeet de bedrijfskleding niet

Duurzame bedrijfskleding

Duurzame bedrijfskleding

In de levensmiddelenindustrie gaat het bij duurzaam inkopen vaak eerst over de energie, de grondstoffen en de verpakkingen. Maar heeft u al nagedacht over duurzame bedrijfskleding?

Waarom duurzame bedrijfskleding: De impact van kledingproductie

Kleding heeft een enorme impact op het milieu. Het is één van meest vervuilende industrieën wereldwijd. Voor de productie van één spijkerbroek is bijvoorbeeld 7.000 liter water nodig. Verder worden er voor de productie veel vervuilende chemicaliën gebruikt. Ook het verven van de stoffen is  zeer milieuvervuilend: verven van textiel is verantwoordelijk voor maar liefst 25% van de watervervuiling. Om te zien of kleding milieuvriendelijk is geproduceerd kun je zien aan een aantal keurmerken.

Slechte arbeidsomstandigheden

Ook de arbeidsomstandigheden van de kledingproductie zijn vaak slecht. De meeste kleding wordt in de zogenaamde lage lonen landen geproduceerd. Gedwongen overwerk, discriminatie, onveilige omstandigheden en een verbod op vakbonden zijn geen uitzondering. Ondanks de toezegging tot verbetering na de ramp in Bangladesh is er nog weinig veranderd.

Om dit te omzeilen kun je kiezen voor leveranciers die de kleding lokaal laten produceren. Wil je echter zorgen dat de werkgelegenheid niet weggenomen wordt uit de ontwikkelingslanden, zorg dan dat je goed weet of de arbeidsomstandigheden goed zijn. ISO 45001 / OHSAS 18001 certificering zijn algemene certificeringen voor goede arbeidsomstandigheden.

Pas op voor greenwashing

Een aantal leveranciers zet zichzelf neer als duurzaam, bv door aan te geven dat ze CO2 neutraal zijn. Dat geldt dan vaak alleen voor de gebouwen. Dat wil echter lang niet altijd zeggen dat de kleding zelf duurzaam geproduceerd is. De kleding zelf heeft veel meer impact, dus kijk verder dan de kreet CO2 neutraal op de website.

 Circulaire bedrijfskleding

De meest duurzame bedrijfskleding is kleding van gerecycled materiaal. Oude kleding belandt niet in de verbrandingsoven en er is geen productie nodig van textiel. Dit bespaart enorm veel water en voorkomt aanzienlijke milieuschade.

Kleding wordt helaas nog weinig gerecycled: alleen al in Nederland verdwijnt jaarlijks zo’n 160 miljoen kilo textiel in de verbrandingsovens.

Gelukkig komen er steeds meer leveranciers van bedrijfskleding die wel recyclen en ook zelf gerecyclede kleding leveren. Zie hier een overzicht van leveranciers die gerecyclede kleding leveren. Deze leveren echter niet allemaal kleding voor de levensmiddelenindustrie. Elis en Schijvens doen dat in elk geval wel.

Schoenen

Bij een volledige outfit horen natuurlijk ook schoenen. Ook deze kunnen circulair ingekocht worden, bijvoorbeeld bij emma safety footwear