Paddenstoelen: duurzaam en veelzijdig

Paddenstoelen duurzaam en veelzijdig
Duurzaam en veelzijdig

Paddenstoelen zijn lekker en op vele manieren te gebruiken in de keuken. In alle wereldkeukens wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten paddenstoelen. Daarnaast bevatten ze veel eiwitten en mineralen. Ze worden dan ook al veel ingezet in de levensmiddelenindustrie voor vleesloze producten. Vega-bitterballen en kroketten, champignonburgers, en zo kunnen we wel even doorgaan.

Omdat ze snel groeien en niet veel meer nodig hebben dan vocht en afval, zijn ze ook zeer duurzaam. Ze worden dan ook  niet voor niets genoemd als 1 van de categorieën in de 50 future foods.

Blend-it

Champignons zijn ook geschikt als gedeeltelijke vervanger van vlees: vervang een deel van je burger door champignons en je krijgt een heerlijke burger. De textuur en typische vleessmaak blijft zo behouden, terwijl de paddenstoelen een extra dimensie toevoegen aan de umami beleving en voor minder vleesconsumptie zorgen. Win-win!

Verpakkingsmateriaal

Paddenstoelen als vleesvervanger kenden we al, maar als verpakkingsmateriaal?

Ja, dat kan! Ecovative maakt er een biobased ‘piepschuim’ van. Ze gebruiken mycelium, de vertakte schimmeldraden van paddenstoelen, als bindmiddel. Dit voegt het bedrijf toe aan landbouwafval. Het mycelium hecht dit afval, zoals maïsstengels en kaf, aan elkaar. Het resultaat is een biologisch afbreekbaar materiaal. Volgens Ecovative breekt het materiaal in een tuin binnen enkele weken biologisch af. Door het materiaal in mallen te laten groeien kan het alle vormen aannemen.

Umami

Gedroogde paddenstoelen hebben een sterke umami smaak. Deze kan ingezet worden als smaakversterker en als (gedeeltelijke) zoutvervanger. Scelta mushrooms claimt dat 25-50% zoutreductie mogelijk is met hun smaakversterker op basis van champignons.

Paddenstoelen als opruimers

Paddenstoelen zijn de opruimers in de natuur. De ruimen alle natuurlijke afval op. Maar ook niet-natuurlijk afval als plastic en olie blijken ze te kunnen opruimen: De plastic-etende paddenstoel is in 2017 ontdekt in een Pakistaanse stortplaats. De onderzoekers ontdekten dat de desbetreffende schimmel geschikt is voor het afbreken van plastic, waaronder polyesterpolyurethaan. De oplossing voor het plastic probleem?

Helpen voorkomen van hongersnood

Voedzame paddenstoelen kunnen snel worden geteeld in vluchtelingenkampen met zeer eenvoudige middelen.

Biobrandstof

Bepaalde paddenstoelen kunnen worden omgezet in biodiesel. Omdat paddenstoelen groeien op afval hoeft dit niet ten koste te gaan van de voedselvoorziening.

Leer

Minder interessant voor de food industrie, maar toch een leuk weetje: van paddenstoelen wordt ook leer gemaakt. Handtassen schoenen, riemen en portemonnees: ze zijn allemaal verkrijgbaar van dit duurzame materiaal.

Kortom een zeer veelzijdig product! Wat gaat u doen met de paddenstoel?