Blog

Top 5 stappen in duurzaamheid levensmiddelenindustrie

‘Wij hebben alle verlichting vervangen door LED’, ‘Wij printen nu veel minder’ en ‘we hebben een certificaat op onze cacao’. Dit zijn vaak de eerste stappen bij bedrijven die beginnen met duurzaamheid. Maar hebben ze daarmee de echte impact te pakken? Of zijn dat gewoon de meest voor de hand liggende en makkelijke stappen?

Voor beter inzicht heb ik de Top 5 stappen in duurzaamheid voor de  levensmiddelenindustrie vastgesteld. Zie hier waar je  écht de meeste impact mee kunt bereiken:

1 Voorkomen van food waste

De 1e stap is voorkomen van food waste. Misschien niet direct de eerste gedachte bij klimaatverandering, maar eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze klimaatbelasting. En 30% van alle voeding wordt verspild. Vooral door de consument thuis, maar ook in de levensmiddelenindustrie. Voor een groot deel bij de verwerking, namelijk 18%:

- Landbouw/ productie: 9%
- Verwerking (levensmiddelenindustrie) 18%
- Transport 3%
- Distributie (supermarkt, horeca): 11%
- Huishoudens: 51%

Bron: Voedselverspilling, de voedseluitdaging eXKi januari 2016

Een groot deel hiervan komt door strenge normen op uiterlijk, terwijl de grondstoffen verder goed zijn.

Ook te grote voorraden spelen een grote rol: bij wijziging van de productieplanning gaan de grondstoffen over de THT. Door langere opslag worden de grondstoffen ook eerder aangetast, bv door vocht of ongedierte.

Hoewel meestal niet tot food waste gerekend, is ook het weggooien van niet eetbare reststromen verspilling: deze kunnen elders ingezet worden, vaak ook in de levensmiddelenindustrie. Zo kunnen niet eetbare plantenresten omgezet worden in cellulose-toevoegingen.

Op de verspilling thuis kan de industrie ook veel impact hebben. Door bv. het verlengen van de THT datum, goed doordachte verpakking (bescherming, hersluitbaar en goed leeg te maken) en tips voor verwerken van restjes.

“Top 5 stappen in duurzaamheid levensmiddelenindustrie” verder lezen

Duurzame eieren: Hoe beter voor de kip, hoe slechter voor het milieu?

Scharrel, vrije uitloop of biologisch?

Scharrel/ vrije uitloop / biologisch. Van links naar rechts steeds duurzamer, zou je denken. Het Beter Leven Keurmerk van de dierenbescherming geeft hier de bekende sterren aan. De naam van het keurmerk zegt het al: het gaat over een beter leven voor de kip. Maar hoe zit het met de andere aspecten van duurzaamheid, bv het milieu?

De huidige keurmerken voor duurzame eieren zijn gericht op diervriendelijkheid. Het BLK keurmerk bevat geen andere duurzaamheids-eisen dan beter leven. Biologisch klinkt milieuvriendelijk, maar ook hier zijn de regels vooral gericht op diervriendelijkheid, behalve een paragraaf over kunstmest en bestrijdingsmiddelen voor o.a. het voer (Zie Skal).

Hoe beter voor de kip, hoe slechter voor het milieu.

De genoemde keurmerken zeggen dus weinig over het milieuaspect. Sterker nog: hoe meer vrije ruimte voor de kip, hoe slechter voor het milieu!

“Duurzame eieren: Hoe beter voor de kip, hoe slechter voor het milieu?” verder lezen

Jaarprijs Goede Voeding

Jaarprijs Goede Voeding: het QM intelligence juryrapport

Maza’s houmous met 50% minder zout, het pureersoeppakket van Albert Heijn/ Koninklijke Vezet of de Veggie shoarma reepjes van Jumbo? Op donderdag 5 april werd tijdens het Food Future Event de Jaarprijs Goede Voeding 2018 uitgereikt. Een prijs voor het product dat het meeste bijdraagt aan het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. De pureersoep won. Terecht?

Lees verder op Blog QMi Jaarprijs Goede Voeding

Door Imke Houben

Wilt u voor uw productportfolio weten hoe uw voedingswaarde scoort ten opzichte van de markt? Vraag dan voedingswaarde advies op maat aan.

Dilemma: Wel of geen biologisch afbreekbare verpakkingen?

Mars kwam vorige week met het bericht dat ze overgaan op biologisch afbreekbaar plastic voor de wikkels. (zie nederlandvoedselland.nl)

Mars brengt jaarlijks miljoenen chocoladerepen op de markt. Het overgrote deel van die wikkels daarvan verdwijnt in de verbrandingsoven. Het nieuw ontwikkelde plastic is vervaardigd uit aardappelzetmeel, een restproduct uit de aardappelverwerkende industrie. De verpakkingen kunnen zo bij het GFT afval, aldus Mars.
Nestle is trots met het resultaat: een restproduct nuttig ingezet, geen afval voor de verbrandingsoven en geen olie als grondstof nodig.

Goed bezig dus! Of toch niet?

De afvalverwerkende industrie denkt daar heel anders over: In dezelfde week verscheen het artikel ‘Biologisch afbreekbare plastics leveren geen meerwaarde voor circulaire economie’ (zie agf.nl). “Dilemma: Wel of geen biologisch afbreekbare verpakkingen?” verder lezen