Wat kunnen we behouden na corona?

behouden na corona

Na een heftige periode keert nu de rust langzaam weer terug. Het aantal corona-besmettingen daalt en de regels versoepelen. Maar willen we helemaal terug naar daarvóór? In het kader van duurzaamheid kunt u het volgende beter behouden na corona:

Thuiswerken

Als we één ding massaal hebben ontdekt is dat thuiswerken makkelijker te realiseren is dan menigeen dacht.  De systemen zijn er inmiddels volledig op ingericht. En medewerkers blijken die eigen verantwoordelijkheid prima aan te kunnen. Natuurlijk zijn er altijd nog beroepen waarbij het minder makkelijk is, maar kantoorpersoneel kan makkelijk 1 of meerdere dagen per week thuiswerken. Dat scheelt uw medewerker stress ivm minder tijd kwijt zijn aan reizen, en voor u scheelt  het in reiskosten.

Videoconferencing tussen locaties

Heeft u verschillende locaties? Ga dan meer videoconferencen in plaats van steeds naar elkaar toe te reizen. Richt goede videoconfernce mogelijkheden in op uw locaties.

Minder zakenreizen

Nu we ontdekt hebben dat overleggen op afstand in heel veel gevallen prima kan,  en er veel ervaring mee hebben opgedaan, kunnen we in de toekomst beter afwegen of die zakenreis wel echt nodig is. Zeker de reizen met het vliegtuig kunnen drastisch verminderd worden. Onderzoek laat zien dat twee derde van medewerkers van grote bedrijven verwacht dat er ook na de coronacrisis minder zakelijk gevlogen gaat worden door hun bedrijf.

Flexibele kantoortijden

Nu we weten dat thuiswerken prima kan, is het ook een idee om de vaste kantoortijden los te laten. Eerst een ochtendje thuiswerken om vervolgens die meeting op kantoor bij te wonen wordt nu wellicht veel normaler. Dit kan een heleboel files gaan schelen!

Minder Printen

Met het thuiswerken zal het aantal printjes dat is gemaakt ook flink zijn gedaald: omdat thuis printen lastiger gaat, omdat je voor een meeting geen printje meer nodig had omdat je het scherm bij de hand had etc. Laten we dat behouden na corona: deze printjes hoeven op kantoor ook niet. Hou dit vast!

Meer naar buiten

Het coronavirus heeft ons massaal naar buiten gestuurd. En dat is eigenlijk heerlijk! Overweeg of de 1 op 1 overleggen ook wandelend kunnen. Zeer geschikt voor de wat gevoeligere gesprekken. En goed voor de vitaliteit. Ook meetings in kleinere groepen kunnen buiten, daar lenen brainstorms zich bijvoorbeeld heel goed voor.

Meer lokale handel

We zijn met de neus op de feiten gedrukt: internationale handel heeft grote nadelen. Leveringen waren opeens verre van zeker. Er is massaal gezocht naar alternatieve leveranciers dichterbij, en vaak zijn die ook gevonden. Dit is heeft een grote milieuvoordelen vanwege de gereduceerde transport kilometers.

Aan de slag met MVO: juist nu!

Er is meer aandacht voor mens, dier en milieu. Mensen hebben tijd gehad voor bezinning en zijn zich meer bewust van hun omgeving.

Deze crisis heeft laten zien wat er mis kan gaan als je niet bent voorbereid op de gevolgen van die crisis. Er is nog een andere, langzamere crisis gaande: de klimaatcrisis. Deze verloopt niet acuut, zoals corona, maar in slow motion. Maar vergis u niet: deze crisis gaat iedereen hard treffen. Op lange termijn door mislukte oogsten en slechte verkrijgbaarheid van grondstoffen, door een mensenstroom van gebieden zonder voedsel naar de rijkere landen. En op kortere termijn door CO2 heffingen.

Bijna 250 bedrijven hebben de verklaring ‘Dutch businesses endorse sustainability in COVID-19 recovery’ getekend, waarin zij pleiten duurzaamheid als hoeksteen te nemen voor de corona-herstelplannen. Laat dit geen loze belofte zijn, en blijf juist nu investeren in klimaatmaatregelen.

Was corona voor u dat zetje wat u nodig had nu écht te gaan voor MVO binnen uw bedrijf? Laat u dan inspireren door het IMPACT!-stappenplan . Wilt u meer weten? Neem dan contact met me op.