Op zoek naar een duurzaam alternatief voor palmolie: andere gewassen, algen of gist?
Problemen met palmolie niet opgelost:
Palmolie staat al jaren in de spot lights als het gaat om duurzaamheid. Om plantages uit te breiden wordt oerbos op grote schaal verbrand in o.a. Indonesië. Hoewel de RSPO een goede bijdrage levert aan verduurzamen van palmolie, zijn de problemen met ontbossing nog verre van opgelost. Nog steeds worden grote stukken bos verwoest om vruchtbaar land voor de teelt van palmolie te verkrijgen. (Bron: Changing the food game, Lucas Simons, 2015)
Kokosolie: middel erger dan de kwaal.
Veel genoemd en gebruikt als duurzaam alternatief voor palmolie in de food sector zijn kokosolie, zonnebloemolie, soja olie en maisolie. Nadeel hiervan is de lage opbrengst: Palmolie heeft een zeer hoge opbrengt per hectare. (3,1 ton olie/ jr). Voor bijvoorbeeld kokos is dit slechts de helft. Op dit moment wordt kokosolie nog op relatief kleine schaal geproduceerd en heeft dus niet de problemen met ontbossing die palmolie heeft. Nóg niet: Wanneer kokosolie op dezelfde schaal geproduceerd gaat worden als palmolie is er dubbel zoveel land nodig en zullen de problemen dus alleen maar toenemen. Dit is dus geen goed alternatief.
Soja, Zonnebloem, Mais
Soja, zonnebloem en mais hebben een nog veel lagere olie opbrengst per hectare, tot minder dan 1/10de van palm. Zonnebloemen en mais worden daarentegen in minder gevoelige gebieden geteeld en hebben niet de duurzaamheidsproblemen van palmolie. Echter, ze hebben een totaal andere vetzuursamenstelling dan palmolie en daarmee andere eigenschappen. Zo hebben ze bv een veel lager smeltpunt. Voor een aantal producten wel een alternatief dus, maar voor heel veel producten in de levensmiddelenindustrie ook niet.
Algen: Het groene goud?
Algen kunnen wel 40% vet bevatten en er zijn algen met een vergelijkbare vetzuursamenstelling als palmolie. En algen zijn zeer duurzaam, algenkweek concurreert namelijk niet met voedselgewassen; het neemt geen vruchtbare landbouwgrond in beslag. Ook bossen en biodiversiteit hebben niets te vrezen. Het water voor zoutwateralgen is onuitputtelijk; bij zoetwateralgen kan het water worden hergebruikt. CO2 uit de industrie kan gebruikt worden om de algen te voeden. (Bron: WUR)
Genetisch gemodificeerd
Algenteelt staat echter nog in de kinderschoenen en is nog duur. Daarnaast zijn er andere problemen: de algen die tot nu toe gebruikt werden om alternatief voor palmolie te produceren zijn genetisch gemodificeerd. In 2014 ondervond Ecover daarvan de gevolgen: nadat ze algenolie hadden ingezet als alternatief voor palmolie en de algen genetisch gemodificeerd bleken werd Ecover flink aangepakt in de media. Na de kritiek heeft Ecover de proeven met algenolie gestopt.
Abu Dhabi:
In Abu Dhabi is een alg gevonden die van nature olie produceert die op palmolie lijkt. Deze zou op termijn gebruikt kunnen worden al alternatief voor palmolie. Echter, opschaling kost nog tijd, de opbrengst is nu nog veel te laag en de productie erg duur. Maar de verwachting is dat dit binnen enkele jaren overgegaan kan worden op grootschalige productie. (Zie The Guardian, juli 2017)
Olie uit gist
Naast olie uit algen onderzoekt de universiteit van Bath naar de mogelijkheid om olie uit gist te gebruiken. De gist die ontwikkeld is groeit op elk willekeurig landbouw gewas. Het doel is om de gist te laten groeien op voedselafval.
Voorlopig is dit project echter nog in het onderzoekstadium , dus ook hier laat een alternatief voor een redelijke prijs op zich wachten. (Zie The Guardian, juli 2017)
Winnen algen de race?
Vooralsnog lijken algen de race te gaan winnen. Met enig geduld hebben we over enkele jaren een kwalitatief goed, duurzaam en prijsconcurrerend alternatief voor het onder vuur liggende palmolie.