Upcycling van reststromen komt steeds meer in de belangstelling. Leer van fruitafval, parfum van sinaasappelschillen en tassen van jute balen koffie: Wat zijn de mogelijkheden met uw reststromen?
Wat is upcycling?
Upcycling is het gebruiken van reststromen op zo’n manier dat het uiteindelijke resultaat meer waarde heeft dan de reststroom zelf.
Bij recycling krijgt het dezelfde waarde, bv van petfles naar petfles. Bij downcycling krijgt het na verwerken een lagere waarde, bv verschillende soorten plastic omgezet in ‘bermpaaltjes-plastic’.
Een reststroom levert veel meer op als grondstof dan als afval. En er wordt ook nog eens iets nuttigs mee gedaan: win-win.
Reststromen uit levensmiddelen
Resten levensmiddelen bevatten o.a. vezels, eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze hebben elk hun eigen toepassingen. Vezels kunnen verwerkt worden in andere levensmiddelen, maar er kan ook papier van gemaakt worden. Van olie en vet kan zeep gemaakt worden, uit aromatische reststromen kunnen smaakstoffen of parfums geëxtraheerd worden.
Inspirerende voorbeelden
- Resten van oesterzwammen en champignons worden vleesvervangers. En wat dacht u van schoenen en tassen van paddenstoelenleer?
- Kersenpitten als vulling voor warmtekussens
- Sinaasappelschillen als basis voor zeep en parfum
- Zetmeel uit aardappelwaswater voor bio-plastic
- Koffiedik voor lampenkappen en als groeibodem voor oesterzwammen
- Fruitafval verwerkt tot leer
Welke reststromen kan ik upcyclen?
- Inventariseer welke materialen er vrijkomen of overblijven bij productie. Dit kan bv ook verpakkingsmateriaal zijn van van de grondstoffen
- Kijk eerder naar reguliere reststromen dan naar incidentele reststromen
- Scheid de reststromen goed, zodat de stroom uit 1 materiaal bestaat. Zorg voor zo min mogelijk vervuiling.
Reststroom makelaars
Wie kan er iets met uw reststroom en hoe weet u wat er kan? Enkele tips:
- Zoek een partner via platforms die aanbieders en verwerkers van restmateriaal bij elkaar brengen zoals circulairondernemen, de grondstoffenbank van ecoconceptgroup of excess materials exchange.
- Ook de ABN-AMRO bank brengt partijen bij elkaar.
- Onderzoek de mogelijkheden samen met een onderzoeksinstituut, zoals de Wageningen Universiteit of de HAS